22 Kasım 2009

This Gun for Hire (1942)


Sa. This Gun for Hire hakkında ansiklopedik bilgi vermeyeceğim bu yazımda, çünkü gerçekten çok kral film. Kiralık katil Raven, Gates adında bir gece kulübü sahibi tarafından aldatılır. Gates aynı zamanda Nitro Chemical'ın sahibi Brewster'ın sağ koludur ki çıbanın başı esasında bu heriftir. Gavurlar double-cross diyorlar sanırım bu aldatılma olayına.

Raven, Gates tarafından kimyasal bir formulü ele geçirmek için tutulur. İş bittiğinde aldığı para Nitro Chemical'dan çalınan ve polis tarafından numaraları belirlenmiş onluklardan oluşmaktadır. Polis, Raven'ı yaptığı bir alışveriş sonrası aramaya koyulur. Raven ise ona kazık atanların peşine düşmek için Los Angeles trenine atlar.

Trende, Senatör tarafından Gates ve Brewster'ın kirli işleri hakkında gözlem yapmak için görevlendirilmiş bir sihirbaz hatun kişi bulunmaktadır. Gates'in gece kulübünde çalışmaya başlamak için Los Angeles'a hareket eden Ellen, trende Raven'la yanyana oturmak şerefine nail olur. Film böyle devam eder. Spoylır'ın amına koyduktan sonra yazıyı böyle bitirmek isterdim ama gönlüm el vermedi.


Filmin karakterleri hakikaten çok iyi insanlar. Gönül isterdi hepsiyle Beşiktaş'ta birer çay içelim ama her istediğim olmuyor. Kahretsin hayat çok boktan. Neyse, şu son yıllarda adı koyulan anti kahraman dalgasına örnek gösterebiliriz Raven'ı. Yalnız yaşayan, sevgi görmemiş, katil damgası üstüne daha çocukken yapıştırılmış bir insan. Kedileri pek seviyor ama. Ellen da çok babacan bir kadın. Hem akıllı, hem güzel. Bu zamanda öyle bir hatun  bulmak sanırım imkansız. Bir de Ellen'ın manitası var, Kartal Tibet'in beta versiyonu Robert Preston oynamış onu da.


Aslında filmleri daha önce izlemiş olan kişiler için yazdığımı fark ettim şu an. Ne bileyim, bir filmi izlersiniz, sonra birileriyle konuşmak istersiniz film hakkında eğer çok sevdiyseniz. Ben This Gun for Hire'ı izledim, çok sevdim. O yüzden hakkında konuşmak isterseniz mesene adresim: subay_1974@hotmail.com. Neyse şaka bir yana az önce filmin 1990 tarihli tekrar çekimi olduğunu öğrendim. İzleyen olursa yazının altında yorum yapsınlar bir zahmet.

Sonuç itibariyle This Gun for Hire, gerek olay örgüsüyle, gerek karakter tasarımlarıyla tarihinde çekilmiş diğer film noirlardan ayrılan bir yapıt. Görüntü ve çekim olarak da alçak gönüllü, pek aşırıya kaçmayan bir tarzı var ki benim de en sevdiğim yanlarından biri bu. Now you see it,

Now you don't.

Hiç yorum yok: